Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Warning: include(): Failed opening 'html/template.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php55/usr/share/pear:/opt/alt/php55/usr/share/php') in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Dunántúli-dombság

Megjelent: 2015. december 08. kedd

A Dunántúli-dombság határai:a Sió, a Balaton, a Zalai-dombság és a Dráva folyó. Főbb részei: a Zalai-, Somogyi-, Tolnai- és a Baranyai-dombság a Mecsekkel és a Villányi-hegységgel.

Keresd meg a táj határait az atlaszodban, ezzel kijelölheted magad számára a területét! Keresd meg a résztájakat, nézd meg mely megyék találhatóak itt!

A táj kialakulásában a folyóknak volt a legnagyobb szerepe, ahogy azok völgye a tájat borító laza üledékréteget feldarabolta. Ez jól látható, ha megfigyeled a dombvidék folyóinak futását. A táj deli részén húzódik a Mecsek, melynek tanulmányozásához elevenítsd fel a röghegységről szóló ismereteidet.

A terület és keletkezésének vizsgálata után az éghajlat elemzése következik, melyben nagy segítségedre lesz az óceáni éghajlatról tanultak. Elemezd az atlaszodban a hőmérsékleti és csapadék térképeket! Az éghajlati adatok vizsgálódása során kiderül, hogy az Alföldnél több csapadék hullik a területen, mely sűrű vízhálózatot eredményez. Érdemes tehát a folyóival, illetve vízgyűjtőivel folytatni a feldolgozást.

A természetes, erdővel borított táj mára már ugyan nagymértékben megváltozott, azonban kimondottan a Zalai-dombság erdőkben gazdag. A Dunántúli-dombság területén változatos mezőgazdaság, ipar van jelen. Ennek tanulmányozásában is segít az atlaszod, a térképjelek leolvaásásval számos adat birtokába kerülhetsz hazánk egyik nagytájáról.