Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Warning: include(): Failed opening 'html/template.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php55/usr/share/pear:/opt/alt/php55/usr/share/php') in /home2/d560833/public_html/mnyoo.com/templates/school/index.php on line 106

Ez voltam én, most ilyen vagyok

Megjelent: 2016. augusztus 31. szerda

növekedés szakaszaiAz idő múlásának, elmúlásának a megértése még nehézkes a gyermek számára. Éppen ezért fontos megragadni minden alkalmat, ahol ennek megértését segíthetjük. Ilyen például a szeptemberi évkezdés az iskolások és óvodások számára. Miután a mondókák hallgatásával, tanulásával bevezettük a témát foglalkozzunk a következőkkel.

¢  Régi fényképek nézegetése közben megbeszélhetjük, hogy mi változott meg rajtunk. Milyen voltam? Most milyen vagyok? Miben változtam? Idősebb lettem. Elmúltam... éves. Már ....... csoportos vagyok. Sorba rendezzük a különböző életkorban készült fényképeinket.

¢  Meséljen a gyermek, amikor még kicsi voltam...

¢  Eljátsszuk a növekedést egészen bébi korunktól kezdve. Elképzeljük, hogy visszarepülünk az időben és újra kisbabák leszünk. Elkezdjük a visszaszámlálást: 10,9,8....0. Most újra kisbabák lettünk és a hátunkon fekszünk. Kicsit rugdalózunk, kapálózunk a kezünkkel, lábunkkal. Máris eltelt egy pár hónap, most már a hasunkra is tudunk fordulni. Aztán négykézlábra emelkedünk és elkezdünk mászni, szépen, lassan felállunk és elindulunk, járunk.

 

 

 

A változás felfedezéséhez teremtsünk alkalmat arra, hogy a gyermek saját, külső tulajdonságait is megismerje, tudatosítsa.

¢  Játékos méricskéléseket végzünk magunkon, egymáson, játékbabán. A fal mellé álva bejelöljük a családtagok magasságát. Összehasonlításokat végezve megállapításokat teszünk: Ki alacsonyabb, magasabb? (egyszerre csak két családtagot hasonlítsunk össze) Növekvő, majd csökkenő sorba rendezzük magasság szerint. Ugyanezt elvégezzük a testsúllyal is.

¢  A tükörrel szemben állva más külső tulajdonságokat is megfigyelhetünk. A szemünk, hajunk színét, azt, hogy milyennek látjuk magunkat: kövérnek, soványnak, alacsonynak, magasnak.

¢  A még mindig tükör előtt álló gyermek mögé tartsunk egy másik tükröt, hogy alkalma legyen megfigyelni és felismerni hátulról is önmagát, tudatosodjon benne az elülső és hátulsó zónája is.

 

mérőszalag